آزمایش کشت ادرار چیست؟
یکی از اولین راهکارهای تشخیص بیماری از سلامتی در افرادی که نشانههای خاصی از یک بیماری را با خود دارند، انجام آزمایشات مربوط به آن مانند آزمایش کشت ادرار علایم است. پس از انجام آزمایشات بر روی افراد مشکوک به بیماری، که در آزمایشگاههای تشخیص پزشکی صورت گرفته و به صورت نتایج به فرد ارائه میشوند، پزشک متخصص نتایج نهایی را بررسی کرده و تصمیم به درمان میگیرد.
انواع مختلفی از آزمایشگاههای مجهز جهت انجام تستهای ابتلا به بیماری در کشور ما وجود دارند که میتوان گفت آزمایشگاههای پاتولوژی در مشهد به ویژه آزمایشگاه شبانه روزی سروش مشهد یکی از مهمترین آنها به شمار میرود.
در این متن، به چیستی و چگونگی انجام آزمایش کشت ادرار که برای بررسی علایم ابتلا به عفونت ادراری صورت میگیرد، خواهیم پرداخت. پس اگر قصد دارید در این مورد بیشتر بدانید، با ما همراه باشید.
عفونت ادراری(UTI) چیست؟
در بدن ما کلیهها وظیفه دارند به طور مرتب خون را تصفیه کرده و ضایعات آن را به صورت ادرار به مثانهها بفرستند. در مثانه، ادرار جمعآوری شده و پس از رسیدن به حجم مشخصی، شما احساس خواهید کرد که نیاز به دفع دارید. ادرار تولید شده در کل مایعی استریل و عاری از باکتریها و آلودگیهای بیولوژیکی است.
عفونت ادراری موقعی به وجود میآید که باکتری یا مخمر خاصی از خارج از مجاری ادراری وارد این لولهها شده و سیستم دفع ادرار فرد را آلوده میکند. با این که در بیشتر مواقع بروز عفونت، عارضهی جدی و خطرناکی به همراه نخواهد داشت، اما در بعضی موارد ممکن است یک عفونت که به درمان آن بی توجهی شده، منجر به آسیب جدی به کلیهها و یا ورود عفونت به خون شود.
بنابراین بهترین کاری که فرد مشکوک به ابتلا باید انجام دهد، انجام آزمایش کشت ادرار است تا از وجود یا عدم وجود عفونت در دستگاه ادراری خود مطلع شده و در سریعترین زمان ممکن به درمان آن بپردازد.
افراد در معرض خطر ابتلا به عفونت ادراری از جمله اشخاص مبتلا به دیابت، سنگ کلیه و افراد با سیستم ایمنی ضعیف باید در هنگام مشاهدهی علایم این بیماری کاملا هشیار باشند. درمان عفونت ادراری به طور معمول با مصرف آنتی بیوتیکهای خاصی که پزشک معالج تجویز میکند، صورت میپذیرد.
معرفی آزمایش کشت ادرار
در واقع تست کشت ادرار برای تشخیص وجود یا عدم وجود عفونت ادراری به کار میرود. برای این آزمایش، نمونهای از از ادرار شخص مشکوک به بیماری را در محیط مناسب برای رشد با کتری قرار میدهند و پس از چند روز به آن مراجعه میکنند.
اگر میزان باکتریهای رشد کرده بر روی محیط از حد خاصی (به طور معمول 100000 کلونی از هر نوع باکتری) فراتر بود، نتیجهی آزمایش مثبت بوده و بدین معناست که شخص به عفونت ادراری مبتلاست. این آزمایش علاوه بر تشخیص بیماری، برای شناسایی نوع باکتری یا مخمری که سبب بروز عفونت شدهاند نیز، مورد استفاده قرار میگیرد.
در بررسیهای انجام شده توسط پزشکان، ثابت شده است که زنان، به دلیل تفاوتهای آناتومی بدنشان، بیش از مردان در معرض ابتلا به عفونتهای اداری هستند. بنابراین این آزمایشها برای آنان از ضرورت بیشتری برخوردار است. با این حال انجام آزمایش کشت ادرار هیچ ضرر و هزینهی گزافی را برای فرد به همراه نداشته و توصیه میشود به محض مشکوک شدن به بروز عفونت به آزمایشگاهها مراجعه کنند.
علائم مشکوک به عفونت ادراری
شاید برایتان این سوال پیش بیاید که چه زمانی باید برای انجام آزمایش کشت ادرار به آزمایشگاه مراجعه کرد؟ در زمانی که شخصی وجود علائم زیر را در خود مشاهده میکند، لازم است که با مراجعه به یکی از آزمایشگاههای پاتولوژی یا تشخیص پزشکی و انجام آزمایش، مورد را بررسی کرده و سپس آن را به پزشک متخصص ارجاع دهد.
- میل پایدار و مکرر برای دفع ادرار
- احساس سوزش یا درد دستگاه دفع ادرار در هنگام دفع
- بوی شدید در ادارار
- ادرار غیر شفاف و مات (کدر)
- احساس فشار در کمر
- مشاهدهی خون در ادرار
بنابراین در زمان مشاهدهی یک یا چند علامت از نشانههای بالا، باید برای انجام آزمایش کشت ادرار به آزمایشگاه مراجعه کنید. اگر در شهر مشهد ساکن هستید، یکی از بهترین آزمایشگاههای پاتولوژی به نام آزمایشگاه شبانه روزی سروش مشهد را به شما پیشنهاد میکنیم.
با توجه به این نکته که دستکم گرفتن عفونتهای اولیهی ادراری میتواند به آلوده شدن سایر نواحی مانند کلیهها و خون منجر شود، پس جدی گرفتن آزمایش کشت ادرار اکیدا توصیه میشود. آزمایشگاه شبانه روزی سروش مشهد یکی از بهترین و مجهزترین آزمایشگاههای پاتولوژی در کشور است که میتوانید این آزمایش را در آنجا انجام دهید.
این پست چه قدر مفید بوده است؟
روی ستاره ها جهت رای دهی کلیک کنید!
متوسط رای: / 5. میزان رای:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.